You need to enable js in your browser settings to properly display the site. Для корректного отображения сайта Вам необходимо включить js в настройках браузера. Для коректного відображення сайту Вам необхідно включити js в налаштуваннях браузера.

Представництво Державної нафтової компанії Азербайджану в Україні і Президентський фонд Леоніда Кучми «Україна» урочисто передали Національному музею Тараса Шевченка картини «українського Ван Гога» Леоніда Литвина.

У ролі меценати української культури Представництво SOCAR в Україні виявило себе, викупивши полотна художника і передавши їх Президентському фонду «Україна» Леоніда Кучми, а далі – в Національний музей Тараса Шевченка.

Засвідчити передачу картин Національному музею Тараса Шевченка завітали державні діячі України. Серед яких: радник Президента України з питань гуманітарного розвитку секретаріату Президента Юрій Богуцький, Надзвичайний і Повноважний посол Азербайджанської Республіки в Україні Ейнула Ядулаогли Мадатлі, Голова Представництва SOCAR в Україні Ельчін Айдиногли Мамєдов, засновник Президентського фонду «Україна» Леонід Кучма, Генеральний директор Національного музею Тараса Шевченка Дмитро Стус, подружжя Івана та Марти Дзюби.

У Національному музеї Тараса Шевченка представлено лише 7 картин художника, але з 21 лютого відвідувачам буде відкрито повне зібрання робіт художника з 38 картин.

За словами Леоніда Кучми, художник Леонід Литвин – дуже горда людина. «Найкращою нагородою для нього буде визнання та шанування його таланту. – сказав Леонід Кучма. «Показово, що в Україні працюють багато іноземні компанії, але саме представники SOCAR допомогли забезпечити подальшу долю картин художника. Тож тепер завдяки нашій спільній роботі прізвище цього художника засяє новими фарбами», – зазначив Леонід Кучма.

Надзвичайний і Повноважний посол Азербайджанської Республіки в Україні Ейнулла Ядуллаогли Мадатлі під час виставки підкреслив: «Приємно бути свідком такої важливої культурної події як для України, так і для Азербайджану. Сподіваюся, картини цього майстра скоро будуть представлені і азербайджанським глядачам під час Днів української культури в Азербайджані».

Про велику увагу до заходу відзначив і Голова Представництва SOCAR в Україні Ельчін Мамєдов: «Резонанс, викликаний виставкою, став індикатором того, що інтерес суспільства до мистецтва тільки зростає. Це означає, що справжні цінності не змінюються за жодних обставин». Також, він підкреслив: «Філософія SOCAR полягає не тільки у веденні бізнесу, але й активному соціальному участі в житті суспільства. Меценатство азербайджанських нафтовиків має далеке коріння та SOCAR продовжує ці традиції».

Довідка:

Картини художника, ім'я якого до недавнього часу було маловідомим, мистецтвознавці вважають унікальними і називають відкриттям для світового та української живопису. За стилем написання їх порівнюють із роботами Ніко Піросмані і Марії Приймаченко. Хоча до цього часу стиль 78-річного майстра в написанні картин ніколи не визнавався його колегами. Леонід Литвин ніколи не був вхожий в коло Спілки художників та не мав можливості демонструвати глядачам свої роботи...

За творче життя Леоніда Литвина виставки його робіт проводилися лише двічі – у 1989 р. і 2000 р. Останню вдалося провести тільки завдяки знайомству з Іваном Дзюбою. Останній як колишній міністр культури України, колишній дисидент завжди допомагав художнику. Очолюючи на той момент Комітет Національної премії України імені Тараса Шевченка, Іван Дзюба посприяв організації великої виставки картин Л. Литвина в Національному музеї Тараса Шевченка. Тому повторне проведення виставки картин художника в 2013 р. в Національному музеї Тараса Шевченка є дуже символічним для самого художника і для організаторів.

Сьогодні ж Л. Литвин, закинув побут і господарство на Київщині, живе, малюючи тільки свою музу – улюблену дружину Анну. Автор зберігає свої картини, не показуючи нікому. Тому скільки всього ним написано картин – не відомо. Передбачається, що з півсотні полотен.

Завдяки Івану Дзюбі та його дружині Марті Дзюбі про «українського Ван Гога» дізналися друзі і вийшли на благодійний фонд Леоніда Кучми. Щоб не дати занепасти картинам, фонд знайшов компанію-мецената – ним стало Представництво SOCAR в Україні.