You need to enable js in your browser settings to properly display the site. Для корректного отображения сайта Вам необходимо включить js в настройках браузера. Для коректного відображення сайту Вам необхідно включити js в налаштуваннях браузера.

В Україні сьогодні вшановують пам'ять всесвітньо відомого медика, першої леді Азербайджану у 1969-1982 рр. Заріфи Алієвої, яка пішла з життя рівно 30 років тому.

У м. Ірпінь Київської області, де встановлено пам'ятник Заріфі Алієвій, і зведений на її честь парк, вшанувати пам'ять легенди медицини, дружини загальнонаціонального лідера азербайджанського народу Гейдара Алієва і матері чинного Президента Азербайджану Ільгама Алієва прибули Глава Представництва SOCAR в Україні Ельчін Мамєдов, представники Посольства Азербайджану в Україні, активісти молодіжних азербайджанських організацій та діаспори в Україні.

Парк дружби імені Заріфи Алієвої в Ірпені було реконструйовано у 2010 році Представництвом SOCAR в Україні. Його ключове призначення – знайомити відвідувачів з світовою історією і видатною особистістю Заріфи Алієвої, яка стала першою жінкою в СРСР, яка отримала вищий науковий ступінь академіка і удостоїлася премії Академії Медичних Наук СРСР імені М. Авербаха.

Заріфа Азіз кизи Алієва (28.04.1923, с. Шахтахти, Азербайджан – 15.04. 1985 м., Москва) була відомим у всьому світі офтальмологом, автором 150 наукових праць, одного винаходу і 12 раціональних пропозицій. Вона була членом президії Всесоюзного товариства офтальмологів, Радянського комітету захисту світу, входила до керівного складу Товариства офтальмологів Азербайджану і редколегії журналу «Вісник офтальмолога». У 1983 році Заріфа Алієва було обрано академіком Академії Наук Азербайджану.