You need to enable js in your browser settings to properly display the site. Для корректного отображения сайта Вам необходимо включить js в настройках браузера. Для коректного відображення сайту Вам необхідно включити js в налаштуваннях браузера.

Спільну Декларацію про підтримку розвитку проекту інтерконектора «Азербайджан-Грузія-Румунія-Угорщина» (AGRI) як однієї зі складових газотранспортного маршруту «Південний газовий коридор» прийнято в Бухаресті за підсумками засідання міністрів енергетики країн-учасниць проекту AGRI.

Проект AGRI передбачає доставку газу з Каспійського регіону в Європу. Декларацію про його створення підписали президенти Азербайджану, Грузії, Румунії, а також прем'єр-міністр Угорщини. Передбачається, що газ буде транспортуватися з Азербайджану на чорноморське узбережжя Грузії, де зріджуватиметься, а потім доставлятися танкерами в румунський порт Констанца. Потім пальне знову трансформуватиметься в газоподібний стан і направлятиметься з Румунії в Угорщину і далі у Західну Європу.

Завершення проекту AGRI стане важливим внеском у забезпечення енергетичної безпеки Європи.

У ході зустрічі сторони провели обговорення позицій держав, задіяних у реалізації проекту, дані підсумкового техніко-економічного обґрунтування AGRI, представленного компанією Penspen (Великобританія), а також умови фінансування робіт зі створення інтерконектора.

На засіданні міністр енергетики Азербайджану Натіг Алієв наголосив на економічній і соціальній значенні Азербайджану в енергетичній безпеці Європи, реалізованих країною енергетичних проектах, а також розповів про  внесок у диверсифікацію маршрутів транспортування енергоносіїв.

У свою чергу, заступник міністра енергетики Грузії Мар'ям Валішвілі заявила, що її країна підтримує плани з реалізації проекту AGRI і надає йому великого значення.

На наступній зустрічі з азербайджанською делегацією міністр енергетики, малих і середніх підприємств і бізнесу Румунії Андрій Домінік Герей зазначив, що проект AGRI стане важливим компонентом Південного газового коридору і може сприяти диверсифікації маршрутів транспортування каспійського газу.  А. Герей поінформував гостей, які саме працюють в країні газові проекти і нагадав про зацікавленість Європи у створенні альтернативних шляхів поставок газу. Міністр підкреслив, що запуск AGRI в майбутньому дозволить імпортувати азербайджанський газ до Румунії, Болгарії, Сербії, Угорщини та інших країн Східної Європи та Балканів.

Сторони також торкнулися аспектів діяльності SOCAR в Румунії та висловили вдячність уряду Азербайджану за інвестиції в економіку країни. У свою чергу, міністр енергетики Азербайджану Натіг Алієв підкреслив розвиток політичних і економічних відносин між Азербайджаном і Румунією і повідомив про успіхи, досягнуті в енергетичній сфері.