You need to enable js in your browser settings to properly display the site. Для корректного отображения сайта Вам необходимо включить js в настройках браузера. Для коректного відображення сайту Вам необхідно включити js в налаштуваннях браузера.

Шановні споживачі!

З великою повагою до вас інформуємо, що наша Компанія не погоджується з рішенням Антимонопольного комітету України  щодо так званої «бензинової справи» та обов'язково оскаржуватиме його в судовому порядку. СОКАР вважає звинувачення у вчиненні «узгоджених дій» з іншими гравцями ринку в період з січня 2013 по січень 2016 року безпідставними.

Вибірковість розслідування, концентрація уваги виключно на законослухняних операторах, небажання бачити актуальні умови функціонування конкурентного ринку, застосування неспіврозмірних санкцій тощо, – все це може свідчити про упереджений та некомпетентний підхід до розслідування.

Так, АМКУ оперує поверхневими даними, маніпулює європейською практикою, посилається на теоретичні моделі та робить з них штучні висновки, ігноруючи реальні економічні чинники на ринку нафтопродуктів України та світу. Антимонопольний комітет свідомо вводить споживачів в оману, практично ототожнюючи поняття паралельного ціноутворення, яке саме по собі не є порушенням і притаманне багатьом цивілізованим висококонкурентним ринкам, з узгодженими діями.

Демонструючи прозорість, компанія СОКАР доводить до уваги споживачів основні складові та чинники, які впливають на визначення роздрібних цін на бензин та дизельне пальне, зокрема у період розслідування та мають місце дотепер.

Серед них:

  • посилення податкового навантаження, яке сьогодні досягає майже 50%, тобто в ціні кожного літра пального практично половина вартості – це відрахування Компанії до бюджету;
  • значне коливання курсу валют (в період з 2013 по 2016 рік гривня знецінилися більше, ніж в 3 рази), що ускладнювалось дефіцитом на валютному ринку та адміністративними обмеженнями НБУ;
  • встановлення ставок основних податків у євро (акцизи);
  • реалізація на АЗС виключно високоякісного імпортного ресурсу, ціна якого жорстко корелюється із світовими біржовими котируваннями;
  • збільшення у зв’язку з інфляційними процесами витрат на логістику, оплату праці, забезпечення безпеки, інші загальновиробничі витрати.

Не варто забувати про деструктивний вплив на ринок «сірих» гравців. Вони отримують значну «економію», в тому числі через несплату у повному обсязі роздрібного акцизу, та реалізують сумнівний за якістю продукт. Встановлюючи неконкурентні ціни, своїми діями вони дійсно призводять до диспропорцій в ціноутворенні із законослухняними гравцями ринку.

СОКАР, як Державна нафтова компанія Азербайджанської Республіки, зацікавлена в сталому розвитку та довгостроковій діяльності на території України. На наш погляд, це можливо тільки за умов дотримання відповідальної ринкової поведінки.

Розвиток нашої компанії в Україні – це яскравий приклад того, як можна будувати успішний бізнес чесно. Саме відданість принципам відповідальності, прозорості, демократичності та людяності дозволила компанії лише за п'ять років присутності в Україні досягти статусу лідера в ваших думках та серцях. Такі ж самі принципи забезпечують сталий розвиток СОКАР по всьому світі.

Дякуємо за вашу лояльність і завжди раді бачити вас серед відвідувачів наших АЗК!