You need to enable js in your browser settings to properly display the site. Для корректного отображения сайта Вам необходимо включить js в настройках браузера. Для коректного відображення сайту Вам необхідно включити js в налаштуваннях браузера.

Чотири дні Трускавець приймав співаків з України, Молдови, Казахстану та Литви, які змагалися в оперному і естрадному співі. Володіння обома техніками під силу не всім виконавцям. Саме таких універсалів шукали організатори ІІ Міжнародного конкурсу пам’яті Мусліма Магомаєва і розглянули понад 200 заявок. Сліпе прослуховування визначило 18 найсильніших — 15 українських і троє зарубіжних, які і стали учасниками конкурсу.

Членам журі дуже непросто було визначитись із переможцями, бо на конкурс з’їхалися потужні виконавці — з сильними, чистими голосами та блискучою професійною манерою виконання, з власним баченням і розумінням творів, які вони виконували.

За умовами конкурсу участь у ньому могли взяти лише про­фесійні вокалісти з дипломами про за­кінчення консерваторій, або студенти вищих музичних закладів. Оскільки сам Магомаєв співав неперевершено опер­ні партії і естраду, то й учасники конкурсу повинні були володіти мистецтвом опер­ного і естрадного співу.

Перше місце та грошовий приз у розмірі 1000 доларів США отримав Роман Лещов, баритон, соліст Київського муніципального академічного театру опери та балету для дітей та юнацтва.

Журі підкорило його блискуче виконання під час прослуховувань арії Дон Жуана з однойменної опери Моцарта та естрадний хіт Мусліма Магомаєва «Серце на снігу».

Друге місце та грошовий приз у розмірі 750 доларів США поділили між собою соліст Західно-Казахстанської обласної філармонії Айбар Хайрханов та соліст Національного театру оперети Дмитро Воронов. Айбар Хайрханов отримав і подарунок від SOCAR — сучасний смартфон — за найкраще виконання української пісні «Дивлюсь я на небо».

Третє місце та грошовий приз у розмірі 500 доларів США дісталися студенту Одеської національної музичної академії Андрію Майбороді та викладачу вокалу Київської муніципальної академії музики ім. Р. Глієра Ірині Українець. Дипломантами конкурсу стали студентка Київської національної музичної академії Діана Зябченко та Вікторія Чайка з Волинського державного коледжу культури і мистецтв.

Організатори наголошують, що проведенням конкурсу дають меседж світу про Україну — мультикультурну, у якій цінують власні мистецькі надбання та поважають усі культури народів, що проживають на її території.

У репертуарі Мусліма Магомаєва було багато українських пісень, він дружив з Анатолієм Солов’яненком, Дмитром Гна­тюком, з якими стажувався у мілансько­му театрі «Ла Скала». У той час, коли українці не мали доступу до світових сцен, саме Муслім Магомаєв виконував на цих сценах укра­їнські пісні.

— Муслім Магомаєв — творчий геній міжнародного значення. Саме тому тво­ри з його репертуару і досі звучать на провідних сценах світу, — зауважив засновник Конкурсу пам'яті Мусліма Магомаєва, народний артист України Гурбан Аббасов. — Ніхто так пристрасно і так щиро не заспівав «Дивлюсь я на небо», як цей геніальний азербайджанський ар­тист. Магомаєв популяризував україн­ську культуру в усьому світі.